Antalya’nın en güneyinde yer alan Kumluca, Finike, Demre ve Kaş etrafında, geçen yıllarda çeşitli büyüklüklere sahip sarsıntılar yaşandı. 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli sarsıntının akabinde Finike Belediyesi, ilçedeki tabanın durumu hakkında Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Dipova’dan çalışma yapılmasını talep etti.
3 CANLI FAY ÇİZGİSİ GEÇİYOR
Prof. Dr. Dipova, 50 kilometre uzaklıkta 3 canlı fay sınırı bulunan ve 1926 yılında 6.5 büyüklüğünde zelzelenin vurduğu Finike’de tabandaki sıvılaşma ve taban büyütmesi hakkında inceleme yaptı. Birinci etabı tamamlanan çalışma sonucunda, Finike’deki araştırma noktalarının tamamında, sarsıntı anında sıvılaşma yaşanacağı tespit edildi. Çalışmalarda 2,5 kat taban büyütmesinin de yaşanabileceği ortaya çıktı.
‘ZEMİN, PLAJDAKİ KUMUN AYNISI’
Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Nihat Dipova, ilçenin yakınındaki 3 canlı fay çizgisinin şimdiye kadar büyük zelzeleler ürettiğini söyleyerek, “Bu tehlike, yerde nasıl bir tesir yaratacak, bunu araştırmak için sondajlar, deneyler ve tahliller yaptık. Çalışmanın şimdi birinci kısmını tamamladık. Yer gevşek bir alüvyon, plajdaki kumun birebiri. Yer altı su düzeyi, yüzeye çok yakın. Sıvılaşmadan kuşkulandık ve çalışmalara başladık. Yaptığımız tahlillerin sonucunda ne yazık ki çalıştığımız bütün noktalarda, sarsıntı büyüklüğü sonucunda sıvılaşma bekleniyor” dedi.
‘DEPREMİN ŞİDDETİ 2,5 KAT FAZLA HİSSEDİLECEK’
Bölgede çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Dipova, “1926 yılında 6,5 büyüklüğünde olan sarsıntının özelliklerine nazaran, tahlilleri tekrar ettik ve o zelzelede de sıvılaşma olduğu ortaya çıktı lakin o periyotta alanlarda yapılaşma yoktu. Sıvılaşmadan öbür ortalama 2,5 kat büyüklüğünde bir yer büyütmesi de çıkıyor. Sarsıntının şiddeti, kayada hissedilenden 2,5 kat fazla hissedilecek. Tahlilleri mümkün. Öncelikle bu alanı yapılaşma dışında muhtaçlıklar için kullanmak gerekir. Bu ova aslında çok pahalı bir tarım alanı; ziraî fonksiyonunun sürdürülmesi zelzele açısından da yararlı. İnşa edilmesi zarurî yeni yapılar ve mevcut yapılara da en uygun metot belirlenerek, taban güzelleştirmesinin yapılması gerekiyor” diye konuştu.
‘KAHRAMANMARAŞ VE VAN ZELZELELERİ İLE BİREBİR İVMEYE SAHİP’
Finike için sarsıntı tehlikesinin epeyce büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Dipova, “Bu faylardan 2’si daha evvel 6.5 büyüklüğünde zelzele üretmiş. İleriye dönük hesaplamalarımızda, 7 büyüklüğünde sarsıntı yaratabileceği ortaya çıkıyor. Bu sarsıntı kaynakları, kıyıya çok yakın. Çalıştığımız bölgede de 0,35 g ve 0,40 g ortasında ivmeye maruz kalınacağı ortaya çıktı. Gerçekleşmiş sarsıntılar ile karşılaştıracak olursak; Kahramanmaraş’ın birtakım bölgeleri, Van kent merkezindeki sarsıntılar ayarında bir ivmeye maruz kalınacağı manasına geliyor” dedi.